Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het kopen van een huis als starter?

eigen geld

Als starter op de huizenmarkt kun je je soms overweldigd voelen door alle financiële aspecten van het kopen van een woning. Hoeveel eigen geld heb je nu echt nodig? Bij Zaat Vastgoed begrijpen we dat dit een brandende vraag is voor velen.

Wat betekent ‘eigen geld’?

Eigen geld in de context van een woning kopen verwijst naar het geld dat je zelf inbrengt. Dat is het bedrag bovenop de som die je leent via een hypotheek of starterslening. Dit kan spaargeld zijn, een schenking of een erfenis. In de huidige markt is het vaak noodzakelijk om eigen geld in te brengen vanwege de bijkomende kosten die niet altijd volledig met de hypotheek gefinancierd kunnen worden.

Waarom heb je eigen geld nodig?

Door veranderende hypotheeknormen is het tegenwoordig minder vaak mogelijk de volledige koopsom van een woning te financieren met een hypotheek. Daarnaast zijn er de zogenaamde “kosten koper”, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten. Hier komt dat eigen geld goed van pas.

Hoeveel eigen geld is gebruikelijk voor starters?

Het exacte bedrag verschilt per situatie, maar gemiddeld kun je denken aan zo’n 5% tot 6% van de koopprijs van de woning. Voor een woning van €250.000 betekent dit bijvoorbeeld een bedrag van €12.500 tot €15.000 aan eigen geld. Zaat Vastgoed adviseert je in dit bedrag en kijkt samen met jou wat mogelijk is. 

Tips voor het sparen van eigen geld

Sparen voor je eerste woonst is niet altijd gemakkelijk. Tips zijn altijd handig om te weten hoe je eraan begint. 

  • Begin vroeg met sparen, zelfs als je nog niet zeker weet wanneer je een huis wilt kopen.
  • Overweeg een speciale spaarrekening of deposito voor je woningfonds.
  • Bekijk of je in aanmerking komt voor speciale startersleningen of subsidies.

Hoe Zaat Vastgoed starters kan ondersteunen

Bij Zaat Vastgoed staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap van jouw woning aankoop. Of je nu vragen hebt over financiën, de huidige markt, of het bezichtigen van woningen, wij staan aan jouw zijde.

Het kopen van een woning is een grote stap, en het is begrijpelijk dat je veel vragen hebt over het financiële plaatje. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kun je echter met vertrouwen deze spannende reis aan.