Verbouwen, wat zijn de financieringsmogelijkheden voor verbouwingen

verbouwingen

Een verbouwing kan je huis een nieuwe uitstraling geven, de functionaliteit verbeteren en de waarde verhogen. Maar hoe financier je zo’n project? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de verbouwing van je dromen te financieren. In dit artikel lichten we de meest populaire financieringsopties voor verbouwingen toe.

1. Hypotheekverhoging

Een van de meest gangbare manieren om een verbouwing te financieren is door je huidige hypotheek te verhogen. Als je huis in waarde is gestegen sinds je het hebt gekocht, kan je mogelijk meer lenen tegen de overwaarde van je woning.

De voordelen van hypotheekverhogingen:

 • Vaak een lage rente in vergelijking met andere leningen.
 • Rente is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

   

2. Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een vorm van consumptief krediet waarbij je een vast bedrag leent, dat je binnen een vooraf afgesproken termijn terugbetaalt.

De voordelen van een persoonlijke lening:

 • Vaste maandelijkse aflossingen.
 • Rente kan fiscaal aftrekbaar zijn als de lening wordt gebruikt voor woningverbetering.

   

3. Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je een kredietlimiet waarbinnen je vrij kunt opnemen en aflossen. Het biedt flexibiliteit, vooral als je niet zeker weet hoeveel de verbouwing uiteindelijk zal kosten.

De voordelen van doorlopend krediet:

 • Flexibiliteit in opnames en aflossingen.
 • Alleen rente betalen over het opgenomen bedrag.

   

4. Bouwdepot

Bij een bouwdepot wordt een deel van je hypotheek of lening in een speciale rekening gestort. Vanuit dit depot betaal je de rekeningen voor de verbouwing.

De voordelen van een bouwdepot:

 • Overzicht en controle over de verbouwingskosten.
 • Rente over het bedrag in het bouwdepot kan tijdelijk worden vergoed.

   

5. Energiebespaarlening

Als je verbouwing gericht is op het verduurzamen van je huis, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een energiebespaarlening.

De voordelen van een energiebespaarlening:

 • Vaak een lagere rente dan reguliere leningen.
 • Stimuleert duurzame verbouwingen.

   

6. Gemeentelijke subsidies en leningen

Sommige gemeenten bieden subsidies of leningen aan voor specifieke verbouwingen, vooral als deze gericht zijn op duurzaamheid of het verbeteren van de leefbaarheid.

De voordelen van gemeentelijke subsidies en leningen:

 • Kan de kosten van de verbouwing aanzienlijk verlagen.
 • Stimuleert woningverbetering en verduurzaming.

   

Vind de juiste lening voor jou

Of je nu je keuken wilt renoveren, een aanbouw wilt realiseren of je huis energiezuiniger wilt maken, er zijn diverse financieringsopties beschikbaar. Het is belangrijk om de verschillende mogelijkheden zorgvuldig te overwegen en te kiezen voor de optie die het beste past bij jouw financiële situatie en verbouwingsplannen. Zaat Vastgoed adviseert je in deze keuze. 

Overweeg je een verbouwing en wil je advies over de beste financieringsmogelijkheden voor jouw project? Neem contact op met Zaat Vastgoed. Onze experts staan klaar om je te begeleiden en adviseren, zodat je met vertrouwen en kennis de juiste financiële beslissing kunt nemen.